Moji satovi me smiruju

Moje ime je Uroš, iz Osijeka sam, tu sam završio osnovnu, srednju školu i fakultet. Živio sam u Americi poslije fakulteta i tamo sam završio Master studij. Rođen sam 1982. godine. Imam 38 godina, obitelj, dvoje djece. Radim u IT sektoru već duže vrijeme. Moj hobi su stari satovi i trenutno imam 37 satova iz raznih epoha. Starih imam 23, a ostalo su noviji satovi ili relativno noviji.

Pošto radim u online sektoru, satovi me prebacuju u offline sistem. Sviđaju mi se i naročito volim starije mehanizme. Imam satove iz 60-tih do ovih najnovijih. Ono što je meni najinteresantnije jesu stariji ruski satovi i od novijih i starijih je to Seiko, a od ovih ostalih su to Poljot, Slava, Raketa. 

Uglavnom su kvarcni, mahom mehanički i ovi neki noviji iz Seiko kolekcije koji su kombinacija kvarcnog i negdje su automatski. Moji satovi me dovode u jedno stanje smirenosti. Pokušavao sam i sam da servisiram mehaničke satove, da ih čistim i da se tako upoznajem sa tim mehanizmima. To me stavlja u jedan izolirani svijet, to me smiruje.  

Kod nas postoje razni forumi na kojima se priča o satovima, gdje se i prodaju i gdje se mogu kupiti polovni satovi, a postoji i sajam antikviteta na kojem se mogu kupiti satovi koje ćete platiti povoljno, a koji u nekom svijetu satova vrijede mnogo više. Velika je razlika u tržišnoj cijeni satova od one koju ja platim na tim buvljacima. Tu se donose stari satovi koji se daju u bescjenje, a meni znače. Nedavno sam kupio Seiko koji je starije proizvodnje, negdje iz 2000. koji je još uvijek nov po cijeni od 500 dolara. To je neki maksimum koji bih izdvojio, ali ne često.

Ukoliko ste ljubitelj satova kao i ja, onda ćete me razumjeti. Nešto se mora jako voljeti da bi se posvetilo toliko vremena i pažnje tome.